Möjligheterna med trä är oändliga med stående årsringar

Tekniksprånget Primwoodmetoden innebär att användningsområden för trä som råvara vid byggnation, finsnickeri, inredning och möbler har gått från att vara ett ganska tillbakadraget, alternativ till att placera sig längst fram på barrikaderna. Allt talar för att den svenska furan har tagit sig hela vägen fram och för att stanna.

Utomhus

Att snickra ihop en utemöbel med material som står emot regn och rusk mångfalt längre än traditionellt sågat material är ett bra exempel på hållbart hantverk hela vägen.

”När du med varsam hand och med tålmodighet snickrar ihop en utemöbel som kan kräva många timmars arbete så vill du givetvis att hållbarheten ska sträcka sig över många somriga somrar och vårliga vårar, inte bara över en eller två säsonger.”

De stående årsringarnas formstabila och sprickfria egenskaper blir mycket tydliga när trä används utomhus. Det är dessa egenskaper som gör att träkonstruktioner, stora som små som över tid står emot träets värsta fiende, nämligen fukt. Oaktat om materialet framtaget med PrimWoodmetoden är ytbehandlat eller inte, så klarar den sig näst intill helt ifrån sprickbildning vid utomhusanvändning, jämfört med traditionellt framtaget material.

Platsbyggda kök

Allt fler väljer att platsbygga sina kök, med rustika stommar och med trä som byggmaterial. Även här har PrimWood en given plats. Materialet har mycket hög formfasthet med hög stryktålighet. Köksluckor, lådor och arbetsbänkar har högt slitage i ett kök och får utstå allt från matfett, belastning och nötningar.

Vi vet att villaägare oftast bara byter kök en gång under den tiden man bor i en och samma villa. Då gäller det att möta upp marknadens krav på kvalité och hållbarhet.

Det gör vi på flera sätt, både genom klimatsmart, förnyelsebart och hållbart material. Skivmaterial som klarar att stå emot värme, kyla som belastning när man ytbehandlar och tar hand om Primwoodmaterialet på rätt sätt. Så är det med allt – Vårda ditt kök och det kommer att följa dig genom livet.

Golv

Tänk dig att du är ute och går i skogen en solig höstdag där daggen precis släppt, det är vindstilla, ett par grader kallt och du är ute och plockar de ännu inte frostnypna trattkantarellerna. De fullvuxna tallarna står där majestätiskt och vittnar om sin stormfasthet och styrka.

Genom modern sågteknik har vi bibehållit trädens hållfasthet för att du ska kunna gå på ett golv som är starkt nog för att klara dagligt slitage. Dessutom är PrimWood Golv borstat, vilket innebär att den starka sommarveden (den mörka veden i träet) lyfts fram i golvets ytskikt och ger ett betydligt starkare och vackrare golv än traditionella furugolv.

PrimWood Golv – Där snickartradition och modernt trägolv går hand i hand.

Fönster

Är det något som ska klara tuffa inom- och utomhusmiljöer i ett hus så är det materialet runt och i en fönstermiljö. Fönstersmygar, fönsterbågar, foder runt fönsterbågen, ja allt trä har stora utmaningar i dessa miljöer.

Med PrimWoods fingerskarvade och limmade skivmaterial får du vackra, starka och tåliga material till dina fönster som tål att jämföras. Med PrimWoods skivmaterial tillsammans med en bra girsåg, ges du möjlighet att sätta din personliga prägel på dina fönster med livslång kvalité.

Snickarglädje

Det är bara fantasin som sätter gränser på vad du kan använda PrimWood skivmaterial till. Tänk dig en kopp kaffe i arla morgonstund på din balkong vars dörr går från ditt sovrum och direkt ut till balkongen. Skivmaterialet runt balkongdörren och den platsbyggda trappsteget ut till balkongen är byggd av just PrimWood skivmaterial. Precis som materialet runt dina fönster som balkongdörren kräver ett slitstarkt material som kan stå emot fukt.

– Med PrimWood kan du känna dig säker på att din balkong tål att besökas, i vått som torrt.

Tips: När du ska sätta upp ett nytt fint räcke till din balkong, eller inomhustrappa, bygg med svarvade stolpar av PrimWoodmaterial – Snyggt, säkert och hållbart – Så in i Norden!